Gewoon Gaaf

Wat is Gewoon Gaaf?

Gewoon Gaaf is een preventiemethode om cariës (gaatjes) en ontstekingen te voorkomen afgestemd op ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De methode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig ett- en drinkpatroon op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden! 

Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder caviteiten kan leiden. 

Individuele cariëspreventie

De tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Vaak zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Tandenpoetsen en napoetsen

Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen en instrueren hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Adviseer daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren. 

Veelgestelde vragen

De huidige generatie jonge ouders is opgegroeid met fluoridetandpasta. Tussen 1970 en 1990 zijn in de mondgezondheid grote sprongen vooruit gemaakt. Toch is er nog een enorme gezondheidswinst te halen ook zien we helaas de laatste decennia weer het aantal gaatjes bij kinderen toenemen. Gewoon Gaaf wil de mondzorg voor kinderen effectiever en efficienter maken. Gewoon Gaaf betekent een omslag in de mondzorg, waarin preventie meer vanzelfsprekend is.Daardoor zijn er uiteindelijk minder behandelingen nodig. 

Het hebben en houden van een gezond kindergebit is een samenspel tussen je kind, jezelf en je mondzorgverlener. De zorg voor het kindergebit ligt vooral bij jezelf en je zoon of dochter. Je mondzorgverlener coacht jou en je kind. De zorgverlener komt maar een paar keer per jaar in actie, terwijl jij en je kind het gebit 2 x per dag, dus 730 keer per jaar verzorgen. 

Niet waar! De meeste gaatjes in het gebit kan je voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in je gebit heb je zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en een beperkt aantal eet- en drinkmomenten heeft, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus gewoon gaaf houden. 

Sommige kinderen zijn inderdaad gevoeliger om gaatjes te ontwikkelen. Juist dan is ook de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig aantal eet- en drinkmomenten (max 7 per dag). Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en consumptiemomenten beperken, houden hun gebit gewoon gaaf. 

Ja! Ieder gaatje begint met een witte vlek. Gelukkig kun je beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel zorg, tijd en aandacht voor nodig. 

Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem je kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorgpraktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met je mondzorgverlener kun jij het gebit van je kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf? 

Het is geweldig dat u als ouder geen gaatjes heeft, maar dat betekent niet automatisch dat dit ook voor uw kind geldt. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat uw kind gaatjes krijgt. Dit project is bewezen effectief in het voorkomen van gaatjes, en daarom doen we dit.

Plakkleuring-tabletten bevatten kleurstoffen die tandplak zichtbaar maken, meestal door het een roze of paarse kleur te geven. Hierdoor kunt u duidelijk zien waar zich tandplak bevindt. Er zijn verschillende types en merken vloeistoffen en tabletten. Uiteraard zijn alle middelen die we in de praktijk gebruiken of meegeven voor thuisgebruik uitvoerig getest en veilig bevonden door de instanties die daarover gaan.

Meestal zijn de vlekken van plakkleuring zijn meestal uitwasbaar. Soms kan kleding toch onherstelbaar beschadigd of verkleurd raken. Ook hier geldt dus voorkomen is beter dan “genezen”. Het is dan ook een goed idee om voorzichtig te zijn en beschermende kleding te dragen tijdens het gebruik.

De zorgverlener stemt altijd individueel af wanneer het verstandig is om terug te komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er kiezen “scheef” doorkomen waardoor het lastiger poetsen is of dat er beginnende gaatjes zitten, waardoor extra begeleiding het verschil kan maken tussen het verder doorgroeien tot echte gaatjes of het voorkomen van een ingrijpende behandeling.

Het kan zijn dat de manier van poetsen niet optimaal is. Wij kunnen u helpen met tips en adviezen om de poetstechniek te verbeteren. Soms zijn kleine aanpassingen, zoals hoe je de tandenborstel vasthoudt of iets langer poetsen, al voldoende om een groot verschil te maken.

Dit is geen verdienmodel. Het is een landelijk programma voor mondzorg, omdat we het belangrijk vinden om gaatjes bij kinderen te voorkomen. Het wordt door verzekeraars gepromoot omdat het uiteindelijk veel gezondheidswinst oplevert en onnodige behandelingen en dus kosten voorkomt.

Dat kan kloppen. Je hebt waarschijnlijk erg je best gedaan, maar sommige plekken misschien per ongeluk gemist of de manier waarop je je tandenborstel plaatst kan beter. Met de plakkleuring maken we zichtbaar waar nog tandplak zit en kunnen we je coachen hoe je die makkelijker weg kunt halen.

Tandplak is een biofilm die op de tanden ontstaat door een ophoping van bacterien, etensresten en speekseleiwitten. Naarmate de tandplak langer op de tanden zit, wordt deze schadelijker. De bacterien die gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken krijgen naarmate de plaque er langer zit de overhand. Daarom is het belangrijk deze plaklaag twee keer per dag te verwijderen door effectief te poetsen. 

 

In vrijwel alle voedingsstoffen zitten wel suikers of koolhydraten. Zelfs in een glas melk zitten melksuikers. Ook in een boterham met hartig beleg of een droge cracker zitten koolhydraten die in de mond omgezet worden in suikers. Voor de bacterien die gaatjes veroorzaken is het niet van belang wat er gegeten wordt. Wel is het zo dat als je suikerrijke voeding eet, een kind sneller weer trek heeft en daardoor vaker op een dag wat eet. Juist het aantal momenten dat een kind eet is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Advies is om maximaal 7 keer per dag iets te eten of drinken. Dus ontbijt, fruit, lunch, avondeten en dan nog max 3 tussendoortjes. Water of thee zonder suiker drinken kan uiteraard geen kwaad. 

Als er steeds anderhalf tot twee uur de tijd zit tussen een eet/drinkmoment heeft het gebit tijd om te herstellen van een “zuuraanval” van het eten en de bacterien die suikers omzetten en zuur. 

Tandheelkunde voor kinderen valt onder de basisverzekering. De landelijke zorgverzekeringen promoten om via de Gewoon Gaaf methode te werken. Uiteindelijk voorkomt het problemen en dus ook onnodige en dure behandelingen. Ontvangt u toch een factuur over een behandeling van uw kind, neem dan contact met ons op.

We willen altijd de beste zorg leveren volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Gewoon Gaaf blijkt uit diverse studies het meest effectief en efficiënt in het verminderen van het aantal gaatjes bij kinderen. Een gezonde mond (Boca Sana) is waar we het voor doen!