Uitgebreid restauratieve en esthetische tandheelkunde

Zoals onze naam al zegt blijft een gezonde mond de basis. In een gezonde mond kunnen we een mooie glimlach creeeren. Tandarts Peter van der Eerden heeft zich toegelegd op de uitgebreide restauratieve en esthetische tandheelkunde.

Van een afgebroken hoekje of verkleurde vulling tot een totale make-over kunt u bij hem terecht. Belangrijk voor een goed resultaat en tevredenheid is het scheppen van de juiste verwachtingen. Tijdens een consult luistert de tandarts naar uw wensen of klachten en mogelijk worden er röntgen- en/of lichtfoto’s gemaakt. Vervolgens bespreekt hij de mogelijkheden met voor- en nadelen, de geschatte kosten en het vervolgtraject. Samen kiest u de gewenste optie.

Bij uitgebreide restauratief werk kan een scan of afdruk voor een proefopstelling worden gemaakt. Met een soort malletje is de vorm van de tanden van een gebitsmodel over te brengen in de mond, zodat u de nieuwe tanden als het ware kan passen.

De tanden en kiezen worden meestal hersteld met composiet vulmateriaal (GC G-aenial of 3M Filtek Supreme XTE) in tientallen verschillende kleuren. We laten zoveel mogelijk tandmateriaal intact. We boren alleen het oude vulmateriaal of gaatjes en verkleuringen weg. Gezond glazuur en tandbeen willen we liever niet beschadigen.

Soms zijn facings, kronen of onlays nodig. Na het beslijpen en scannen van de tanden en kiezen worden ze in Bunnik gemaakt door onze kunstige tandtechnici (Yorgos de Soeten en Emma Kraniotachi) van Dental Keramiek. Door de innige samenwerking kan de tandtechnicus bij ons in de praktijk de kroon of facing op de juiste kleur aanpassen.

Qua uiterlijk werken we graag zo natuurlijk mogelijk. Dus geen kaarsrechte hagelwitte tanden, maar een natuurlijk kleurverloop met eventueel wat imperfecties. Het grootste compliment is namelijk als niemand ziet wat we hebben hersteld.

Lees omschrijving
De kleine tanden die nauwelijks zichtbaar waren tijdens praten stoorden de patient. Bij een grote lach vond ze de spleetjes hinderlijk en ze wenste lichtere tanden. We overwogen een beugelbehandeling om de spleetjes te sluiten en de tanden te bleken. Omdat dit de zichtbaarheid van de tanden niet vergroot, besloten we met composiet vulmateriaal uit te bouwen. We maakten een Digital Smile Design: een planning op lichtfoto's hoe de tanden er in het gezicht uit komen te zien. De tandtechnici maken hiervan een model. Met een malletje hebben we dit met tijdelijk vulmateriaal overgezet naar de mond, zo kunnen we vorm, kleur en afmetingen van de tanden beoordelen. Tijdens deze pasfase voeren we aanpassingen uit. Met een nieuwe mal hebben we met definitief composiet (vulmateriaal) de tanden uitgebouwd. Groot voordeel van deze behandelstrategie is dat we gepland de vorm van de tanden kunnen perfectioneren zonder te boren aan de gezonde tanden en het nieuwe uiterlijk kunnen "passen".
Lees omschrijving
De grote zwarte ruimte tussen de middelste voortanden en de verkleurde randjes van vullingen vond de patient storend. We hebben het oude vulmateriaal verwijderd en vervangen door nieuw composiet vulmateriaal. De middelste tanden hebben we aan de basis verbreed met vulmateriaal. Doordat we alleen het oude vulmateriaal weg hebben hoeven boren, kunnen we gezond glazuur intact en zichtbaar laten.
Lees omschrijving
Als kind was patient op haar voortanden gevallen waarbij er een stuk van haar linker snijtand afgebroken was. Het aangezette stukje vond ze niet zo mooi. Ook zou ze graag wat lichtere tanden willen. Patient heeft met op maat gemaakte bitjes thuis haar tanden gebleekt. Met een bitje heeft ze eerst alleen de linker voortand gebleekt, die donkerder was dan de rest. Toen haar tanden dezelfde kleur hadden, heeft ze alle tanden gebleekt. De tandtechnici hebben een malletje gemaakt zodat we de vorm van de linkersnijtand optimaal konden herstellen. Na het oude vulmateriaal verwijderd te hebben, hebben we de tand met behulp van het malletje in de juiste vorm en kleur opgebouwd. Extra uitdaging bij deze casus was het hobbelige en ribbelige glazuuroppervlak van haar eigen tanden. We hebben het oppervlak van het composiet zoveel mogelijk hierop gelijkend gekregen zoals de lichtreflectie mooi laat zien.
Lees omschrijving
Regelmatig merkte patient dat er stukjes van haar tanden afgbrokkelden. Er was overmatige slijtage aan de snijranden. De glazuurtop was weg, waardoor het zachtere tandbeen (dentine) blootlag en waardoor de slijtage steeds sneller gaat. Zonder te boren, maar alleen door het oppervlak met een zuur te etsen werd het opgeruwd om voldoende hechting te krijgen. Met vulmateriaal werd de slijtage hersteld en de breuklijn opgevuld. Patient wilde ook graag het donkere driehoekje tussen de voortanden verkleind hebben, wat we hebben bereikt door de tanden iets te verbreden aan de basis. We maakten een knarsbitje voor de nacht, zodat de slijtage door tandenknarsen geremd werd.
Lees omschrijving
Patient maakte zich zorgen omdat hij zag dat zijn tanden steeds verder wegsleten. Er was inderdaad flinke slijtage op de snijranden en bij de tandhalzen. Patient zou ook graag een "frisser" gebit willen. Als eerste bleekten we de tanden om een lichtere basis te krijgen. Op gebitsmodellen maakten tandtechnici malletjes waarmee we het herstel van de slijtage in de mond konden passen met tijdelijk vulmateriaal. Na enkele verfijningen werd met aangepaste malletjes het definitieve vulmateriaal geplaatst. Alleen bij de tandhalze werd heel licht geboord om de ergste verkleuring weg te halen, voor de rest kon al het gezonde tandweefsel intact blijven. Om verdere slijtage te voorkomen werd een knarsbitje voor de nacht gemaakt.
Lees omschrijving
De verkleurde randjes van de vullingen in de voortanden ervoer patient als storend, het ergst vond hij de te lichte kroon op de linker voortand. Er waren twee opties: de kroon vervangen door een donkerder exemplaar of de andere tanden bleken. Patient koos voor het tweede omdat hij graag alles wat lichter wilde, het financieel gunstiger was en de behandeling minder invasief zou zijn. Na bleken kleurde de kroon en de tanden weer goed bij elkaar en werden de oude vullingen vervangen door nieuwe.
Lees omschrijving
De karteltjes en V-vorm van zijn voortanden vond patient niet fraai. Alleen de scherpste hoekjes werden met een boortje wat afgerond om een mooiere overgang van tand naar vulmateriaal te krijgen, de rest van het glazuur bleef intact. Vervolgens werd uit de hand de vorm van de tanden met vulmateriaal hersteld. Niet alleen geeft dit weer een fraaier en natuurlijker uiterlijk, ook werd verdere slijtage van de tanden met grotere problemen in de toekomst voorkomen doordat de tanden beter zijn afgedicht.